Free Cell Solitaire
Free Cell Solitaire is een kaartspelletje waarbij alle kaarten open liggen. Dat wil zeggen, alle kaarten liggen vanaf het begin van het spel met de plaatjes naar boven gedraaid. Kijk goed naar de volgorde en sorteer de kaarten strategisch naar getal en kleur. Vind alle azen en verplaats ze naar de vier lege aflegstapels.
De regels van Free Cell Solitaire - Hoe is het speelveld opgebouwd?
Dit uitdagende denkspelletje speel je met één standaard deck van 52 kaarten. De kaarten worden in acht kolommen verdeeld en allemaal met de plaatjes omhoog op tafel gelegd. Je gebruikt alle 52 kaarten om de kolommen op te bouwen. Dat betekent dus dat er bij dit spel geen kaarten overblijven om een trekstapel te vormen.
Hoe speel je Free Cell Solitaire?
Als alle kaarten op tafel liggen, kun je beginnen. Het doel is om alle speelkaarten uit het tableau te verwijderen door ze in de juiste volgorde op- en af te stapelen. Sorteer de kaarten op kleur en nummer. Als je een reeks legt kun je meerdere kaarten tegelijk uit die reeks oppakken en verplaatsen. Binnen het tableau stapel je de kaarten van hoog naar laag (heer-vrouw-boer-10-9-8-7-6-5-4-3-2-aas). Hierbij moet je de rode en de zwarte kaarten om en om leggen.
Bovenaan het speelveld zie je acht lege vakjes: links vier die een groene rand hebben, en rechts vier lege vakken met een blauwe rand. De blauwe vakken rechts zijn de aflegstapels. Zoek de azen en leg ze op deze vakken. Vervolgens kun je hier de rest van de kaarten per symbool en in oplopende volgorde (van laag naar hoog) wegspelen.
De groene vakjes aan de linkerkant zijn de zogeheten Free Cells. Deze komen handig van pas wanneer je de kaarten in het tableau wilt verplaatsen. In deze vakken kun je maximaal vier kaarten opzij leggen die beneden in de weg liggen en waar je even niets mee kunt.
Pas wel op met het gebruik van deze Free Cells, want des te meer kaarten je hier opzij legt, des te minder kaarten je tegelijkertijd mag oppakken binnen het tableau. Als je één kaart opzij hebt gelegd mag je een reeks van maximaal vier kaarten tegelijk oppakken in het tableau. Bij twee kaarten wordt dat een reeks van drie, bij drie kaarten opzij kun je twee kaarten verplaatsen, en als alle vier de vakjes vol liggen mag je nog maar één kaart tegelijk pakken.
De regels van Free Cell Solitaire - Je kunt zetten niet ongedaan maken
Veel online FreeCell spelletjes hebben een UNDO-knop waarmee je een of meerdere zetten ongedaan kunt maken. Dit spel legt je strengere regels op en heeft juist geen UNDO-knop. Als je een zet hebt gemaakt kun je deze dus niet meer terugdraaien. Dit dwingt spelers heel goed na te denken en te kijken voor ze besluiten welke kaarten ze gaan verplaatsen. Kun jij een geheel foutloze ronde spelen?
De geschiedenis - waar komt Free Cell Solitaire vandaan?
FreeCell is een spel dat relatief nieuw is. Het is in de jaren 70 bedacht door Paul Alfille. FreeCell is gebaseerd op een ouder kaartspel dat Eight Off heet. Dit spel lijkt erg veel op FreeCell, maar er is wel een groot verschil. Bij Eight Off kunnen de kaarten ook binnen het tableau alleen per symbooltje worden gestapeld, terwijl je bij FreeCell de rode en zwarte kaarten om en om moet stapelen. Deze oudere versie van het spel wordt tegenwoordig vaker Baker’s Game genoemd.
Toen Alfille in Amerika geneeskunde studeerde aan de Universiteit van Illinois, wilde hij kijken of hij een spelletje kon programmeren in de programmeertaal TUTOR met het PLATO computersysteem van zijn faculteit. Hiermee kon hij eenvoudige monochrome plaatjes maken die speelkaarten voorstelden. De eerste versie van het spel die Alfille maakte stond spelers toe 4 tot 10 kolommen te leggen, in plaats van de standaard 8. Ook kon je kiezen om met 1 tot 10 vrije vakken te spelen.
De standaardversie van FreeCell die tegenwoordig het meest bekend is, heeft zijn roem te danken aan Windows. In 1995 werd het namelijk een standaard onderdeel van de Windows computersystemen.
Wie is de ontwikkelaar van Free Cell Solitaire?
Deze editie van FreeCell is gemaakt door het spelletjesbedrijf Arkadium.